Innbyggerinvolvering i forskning

På oppdrag for Kunnskapsdepartementet har vi utviklet en veileder sammen med forskningsinstituttet OSIRIS. Den skal gjøre det lettere for forskere å involvere innbyggere i forskningsprosjekter. Slik vil forskning kunne bli mer inkluderende, effektiv og relevant. 

Involvering av innbyggere er et virkemiddel for å ta i bruk vanlige folks perspektiver og opplevelser i forskningsprosessen. Det kan hjelpe forskere med å oppnå ulike mål, som å inkludere stemmer fra marginale grupper, øke effektiviteten, validiteten og relevansen av resultatene av forskning, samt gi et sterkere grunnlag for politiske beslutninger.

Innbyggerinvolvering i forskning er viktig fordi vi gjennom å inkludere innbyggernes perspektiver og kunnskap kan styrke tillit til forskningen. Dette bidrar til å bygge broer mellom akademia og samfunnet, og legger et grunnlag for mer åpen, gjensidig og respektfull kommunikasjon.

Veilederen er basert på funn vi har hentet ut av de toforskningsprosjektene, CityxChange og NordicPATH. I disse casestudiene har vi snakket med innbyggere, forskere, kommuneansatte og andre sentrale målgrupper. 

Veilederen er blitt utviklet sammen med forskerne Magnus Gulbrandsen og Knut Jørgen Vie ved forskningssenteret Oslo Institute for Research on the Impact of Science (OSIRIS) ved Universitetet i Oslo. Den følger rammeverket for etisk forskning kalt proEthics, hvor målet er å sikre at innbyggere og interessenters deltagelse kan utformes og gjennomføres på en hensiktsmessig måte.

Vi har utviklet råd og anbefalinger til intern bruk hos Kunnskapsdepartementet om hvordan man kan styrke og forankre innbyggerinvolvering i forskning i utviklings- og utlysningsfasen av midler.

Les veilederen her.


Sted: Nasjonalt

Tjenester: Forskning, rådgivning

Prosjektansvarlig: Katja Bratseth og Beatrice Rossebø

Periode: 2023

Oppdragsgiver: Kunnskapsdepartementet

Samarbeidspartner: OSIRIS — Institute for Research on the Impact of Science (UiO)

I prosess med å utvikle veilederen for involvering av innbyggere i forskning.

Veilederen baserer seg på empirisk datamateriale fra kvalitative intervjuer med deltakere i forskningsprosjektene CityxChange og NordicPATH, som fungerte som casestudier for utviklingen av veilederen.

Forskere fra prosjektet YouCount har også bidratt med viktig innsikt.

Previous
Previous

Middelalderparken som bydelspark

Next
Next

Folk på Utsira om vindkraft