Forskning

Vi bidrar til forskningsfeltet med praksisnær kunnskap, ofte i samarbeid med andre virksomheter, forskningsinstitutt eller forskere. Kunnskapen innhenter vi ved å benytte antropologiske metoder og analyseverktøy.

Nedenfor finner du noen av våre prosjekter på forskningsområdet, inkludert en veileder for bruk av innbyggerinvolvering i forskningsprosjekter. Vi veileder og bistår gjerne forskere i å anvende denne.

På oppdrag for Kunnskapsdepartementet har vi utviklet en veileder sammen med forskningsinstituttet OSIRIS. Den skal gjøre det lettere for forskere å involvere innbyggere i forskningsprosjekter. Slik vil forskning kunne bli mer inkluderende, effektiv og relevant.

Som del av forskningsprosjektene FME NorthWind og FME NTRANS bidrar vi med en brukercase hvor vi undersøker vindkraftutbyggingen på Utsira Nord-feltet i Nordsjøen. Målet er å bli klokere på hvordan man kan skape meningsfull dialog og samarbeid som sikrer inkluderende og rettferdig utvikling av fornybare prosjekter.

Som en viktig del av utviklingen av nye Drammen etter kommunesammenslåingen i 2020, ble det besluttet å etablere knutepunkter i kommunedelene, med én av dem som en pilot med tverrfaglig ledelse. Knutepunkt Strømsø er denne piloten. Ved hjelp av kvalitative metoder har vi utviklet en følgeevaluering av piloten, som har bidratt til en lærende prosess med kontinuerlige tilbakemeldinger som har formet utviklingen.

Bymiljøer som er utviklet med kvalitet kan gi en bedre livskvalitet for alle. I samarbeid med Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD), Gottlieb Paludan arkitekter og forsker Eli Støa ved NTNU har vi utført en dyptgående studie om bokvalitet og fortetting. Vi så nærmere på hvordan innbyggere opplever bokvalitet i områder med høy bebyggelsestetthet, med mål om å finne fram til viktige grep og tiltak som kan tas for å lykkes med bokvalitet og fortetting.