Medvirkning

I Byantropologene arbeider vi ut fra at medvirkningsprosesser består av komponentene dialog, medbestemmelse, informasjon, innsyn, samskaping og deltakelse.

En prosess vil vanligvis inneholde flere av disse komponentene, men det er ikke nødvendigvis slik at én komponent er bedre enn en annen. For noen er det viktig å være med på samskaping, mens andre først og fremst ønsker innsyn.

Det viktigste er at prosessen er tilpasset både folk og sted. Slik blir den helhetlige opplevelsen styrket for alle som deltar i å medvirke.

Sofienbergprosjektet er et pilotprosjekt hvor vi ser på ny bruk av kirkerom, samt muligheter for å gjøre Sofienberg kirke og kirkepark om til en møteplass og kulturarena for barn, unge, nabolag og Oslos kulturliv. I forlengelse av Sofienbergprosjektet har vi også mottatt midler fra BufDir og Sparebankstiftelsen for å utvikle en aksjonsbasert arbeidsmodell for å skape inkluderende møteplasser for barn og unge. Arbeidsmodellen skal engasjere unge som medforskere, og vi vil samarbeide med en gruppe forskere med erfaring fra prosjekter som omhandler møteplasser og samskaping med barn og unge.

Veterinærhøgskolen er et historisk spennende og et lokalt viktig område for beboerne på Adamstuen i Bydel St. Hanshaugen. Her er det mye plass, og både kommunen og naboene vil gjerne at det skal bli tatt i bruk fortest mulig.

På Finstad i Ski kommer den nye Magasinparken Ungdomsskole. Den skal stå ferdig høsten 2025, omkranset av boliger, natur og Finstad barneskole. I 2019-planen ble det foreslått at denne beliggenheten skulle bidra til utviklingen av nærmiljøet på Finstad, med flerbruksanlegg som en flerbrukshall, kulturlokaler og utendørs idrettsbaner.

I Skilpaddeparken på Mortensrud har vi vært med på å skape et fantastisk sted som pulserer av lokal energi og fellesskap. Dette er ikke bare en vanlig møteplass – det er et resultat av ekte samarbeid og dedikasjon.

Åsstien er navnet på et nytt fortettingsprosjekt på Byåsen i Trondheim. Vi rådgir om hvordan fortetting kan gå i tråd med behov i nabolaget, blant annet med tanke på møteplasser og attraktive skoleveier. Vi har også bidratt gjennom juryering av arkitektkonkurransen, med en sosiokulturell stedsanalyse, samt en pågående medvirkningsprosess.

Utsira er en liten øy langt vest i havet utenfor Haugesund, hvor bebyggelsen er konsentrert i aksen mellom de to havnene i nord og sør. Byantropologene har i samarbeid med Utsira kommune undersøkt mulige nye bruksområder for Gamleskolen, som er et av de viktigste historiske byggene på den lille øya.

Sadelmakerbryggen befinner seg ovenfor operaen, midt i et puslespill av pågående byutvikling. Det er den siste gjenværende tomten i prosjektet om å utvikle Bjørvika og Byantropologene er blitt bedt om å utforske stedets identitet.

Hillevåg er et sted med mange kvaliteter. Spesielt nærheten til Stavanger sentrum, grønne friluftsområder og kysten. I forbindelse med områderegulering av Hillevåg kartlegger vi innbyggernes behov og ønsker, og tester ulike plantiltak for å finne ut hvordan vi kan styrke naboskapet og forbindelsen til naturen.

I samarbeid med arkitekturkollektivet Makers Hub har vi utført en medvirkningsprosess i forbindelse av oppussingen av Jordal Fritidsklubb. Ungdommene som skulle bruke klubben var med i gjennom prosessen og var med på å skape et helt unikt resultat.

Middelalderparken skal fornyes og utvikles som et helhetlig område. Den skal både være et pusterom og en tidsmaskin, som binder sammen Oslos historie sammen med den nyeste byutviklingen.