Stedsanalyser

En stedsanalyse er en systematisering av kunnskap for å forstå historien, situasjonen og fremtidsmulighetene til et sted. Vi skiller mellom fysiske og sosiokulturelle stedsanalyser. 

En fysisk stedsanalyse handler om det som kan sees og tas på. En sosiokulturell stedsanalyse tar derimot for seg det som ikke er visuelt observerbart. Den undersøker de sosiale og kulturelle oppfatningene av et sted, samt hvordan et sted blir brukt og hvem som bruker det.

Vestlundveien finner vi i Fyllingsdalen i Bergen. Det er et spennende og dynamisk område med en rik historie og et mangfoldig samfunn. Her vil Stiftelsen Betanien Bergen og Vestbo BBL jobbe sammen for å utvikle et nabolag preget av sosial bærekraft.

Åsstien er navnet på et nytt fortettingsprosjekt på Byåsen i Trondheim. Vi rådgir om hvordan fortetting kan gå i tråd med behov i nabolaget, blant annet med tanke på møteplasser og attraktive skoleveier. Vi har også bidratt gjennom juryering av arkitektkonkurransen, med en sosiokulturell stedsanalyse, samt en pågående medvirkningsprosess.

Nesa Nord i Lillestrøm er et område som i lang tid har vært preget av industri, lagerlokaler og kontorbygg. Området skal nå utvikles og Byantropologene har gjennomført en sosiokulturell stedsanalyse for å sikre sosial bærekraft i prosjektet.

Mange naboer på Brynseng opplever i dag at stedet ikke har noen tydelig identitet. Det er nå en felles interesse blant lokale aktører for å skape nye møteplasser i området. Derfor har vi utviklet en sosiokulturell stedsanalyse som baserer seg på naboers perspektiver og som skal hjelpe til å legge til rette for en sosialt bærekraftig utvikling av området.