Gull, grønne skoger og levende lokalsamfunn – kan vi få alt?
Hvordan kan vi sikre at grønne industrietableringer ikke bare fører til økonomisk vekst, men også skaper levende lokalsamfunn? Under DOGA og Siva sitt arrangement på Arendalsuka ble utfordringene knyttet til helhetlig bærekraft for norske lokalsamfunn diskutert. Erfaringene fra prosjektet vårt ‘Folk om havvind’, samt tidligere arbeid på Utsira siden 2020, viser hvor viktig det er å involvere lokalsamfunn på en meningsfull måte. For å oppnå bærekraftige løsninger med mål om at innbyggerne skal oppleve utviklingen som rettferdig, må deres stemmer bli hørt og tatt på alvor.
I lys av denne diskusjonen om grønn industriutvikling, særlig knyttet til havvindprosjekter som Utsira Nord, står vi overfor en viktig utfordring: Hvordan kan vi sikre at utviklingen av havvind skjer i tråd med lokalsamfunnene, slik at det kan bidra til å løfte frem kvaliteter og løse utfordringer? Erfaringene fra vårt arbeid med lokalsamfunnet på Utsira har gitt oss noen foreløpige innsikter om hva som skal til for å ivareta lokalsamfunnets interesser i en slik kontekst.
Fra samtale til handling
Innbyggerne på Utsira har vært tydelige på én ting: Det holder ikke med møter, prat og løfter. Det de ønsker seg er konkrete handlinger. Mange på Utsira føler at prosessen har vært preget av "tåkeprat" fra både myndigheter og konsortier som har vært involvert i konkurranseprosessen, noe som har skapt en utbredt følelse av usikkerhet og utmattethet. Innbyggerne venter på klare svar om hva som faktisk vil skje med deres samfunn, og hvilke konsekvenser utbyggingsprosjektene får for dem og deres hverdag.
Lokalsamfunnet har uttrykt at for dem er det avgjørende at utbyggingen resulterer i reelle fordeler, som midlertidige og permanente arbeidsplasser, inntekter til kommunen og forbedret infrastruktur. Dette står i skarp kontrast til de mange møtene i konkurranseprosessen som har vært preget av løfter uten mulighet for å gi klare forpliktelser. Dette oppleves også frustrerende for noen av konsortiene vi har snakket med.
Hva skal til for å ivareta lokalsamfunnets interesser?
For å sikre at utviklingen av havvind blir en suksess for både Utsira og Norge som helhet, må lokalsamfunnet bli sett og hørt. Vi har identifisert noen viktige prinsipper som vi tenker bør ligge til grunn for å få gode prosesser:
Tydelig kommunikasjon og konkrete løfter: Informasjonen som deles med lokalsamfunnet må være klar og forståelig, og knyttet til prosessen og eventuelle tiltak. Dette er essensielt for å bygge tillit og redusere frustrasjon.
Reell involvering i beslutningsprosesser: Lokalsamfunnet ved kommunen og politikerne må ha en stemme og påvirkning på premissene for prosessen og prosjektet. Kommunen/politikerne skal snakke på vegne av samfunnet, og det er derfor viktig å involvere også innbyggerne tidlig i prosessen for å forstå potensialer og utfordringer.
Synlige og varige lokale fordeler: Utbyggingen må gi tilbake til samfunnet i henhold til deres behov og ønsker. Dette kan for eksempel inkludere opprettelse av lokale bedrifter, utvikling av nye boliger og sikring av stabile skatteinntekter.
Langsiktig planlegging: Vi må tenke langsiktig og sørge for at utviklingen ikke bare gir kortsiktige gevinster, men også bidrar til en bærekraftig fremtid. Det innebærer å forberede samfunnet på de endringene som kommer, både med tanke på nye innbyggere og behovet for infrastruktur.
Lærdommer fra Utsira
Erfaringene fra Utsira viser tydelig hvordan manglende tidlig involvering og konkrete svar fra nasjonale myndigheter kan skape frustrasjon og mistillit i lokalsamfunnet. Et konkret eksempel er hvordan kommunen i starten ble avvist av myndighetene da de ønsket å involvere seg i havvindutviklingen. De fikk beskjed om at det var "For tidlig å bry seg.", til tross for at prosjektet vil ha stor påvirkning på deres hverdag og lokalsamfunn, både i dag og i fremtiden.
Fra ord til handling
Hvis vi ønsker å sikre at den grønne industrirevolusjonen fører til mer attraktive og levende lokalsamfunn, må vi sikre transparente og inkluderende prosesser. Vi må lytte til lokalsamfunnene, gi dem en stemme og sørge for at de får ta del av godene som følger av utviklingen. Dette er ikke bare et spørsmål om rettferdighet, men også om å bygge tillit og sikre langsiktig suksess for både industrien og de samfunnene som berøres.
Vi håper disse refleksjonene kan bidra til en bredere, mer nyansert diskusjon om hvordan grønn industriutvikling kan tjene både nasjonale og lokale interesser. Sammen kan vi legge til rette for at den grønne omstillingen også skaper bærekraftige og levende lokalsamfunn i hele Norge.